Hybris opnieuw winnaar beste tulp nu met “REPLICA”

Tekst: Lilian Braakman | Fotografie: Rene Faas en Lilian Braakman
Greenity maart 2018

Tien toppers met potentie  waren genomineerd voor de lnterpolis Tulpenprijs2018.   Maar er is er maar een de beste. Voor de tweede  keer op rij ging  Hybris  er met de prijs vandoor met cultivar  ‘Replica’.

Dit jaar was de wedstrijd  iets anders  dan de voorgaande drie edities. Niet alleen werden  de ge­nomineerde tulpen  van de Tul­pen top­ 10  aangeboden  op potgrond, maar ook op water. Dat was ook een uitdaging voor de onafhankelijke jury bestaande uit Bas Karsten,  Sven Jong, Joris de Waard en Nico Hof. Hof sprak namens  de jury: “De ziftmaat was verschillend bij potgrond en water.  Dat maakt vergelijken lastiger.
Maar alle cultivars  hebben  de eindstreep gehaald  zonder scheurblad.”

De jury  stemde unaniem voor ‘Replica’ als winnaar.  Annemarie  van Dam van Inter­polis mocht  de prijs overhandigen tijdens de Vaktentoonstelling op vrijdagavond 23 februari. “Dat de deelnemers  de tulpen zowel op potgrond als op water hebben ingezonden,  vind ik mooi. Dat past bij
de Vaktentoonstelling en bij het vak dat steeds op zoek is naar  andere  methodes om kwaliteit  te verbeteren.  De sector is samen  op zoek naar  mooiere tulpen.  Dat vinden wij van Interpolis geweldig.”

VAN ROZE NAAR ROOD

Tulp ‘Replica’ doet het zowel op water  als op potgrond goed. Zo vertelt  winnaar Ko Schilder  die namens  Hybris de prijs mocht ontvangen. “De tulp komt uit 1996.  Het is een harde groeier  en hij geeft beste bollen.
‘Replica’  is weinig zuurgevoelig, heeft weinig last van virus en heeft een mooie presentatie van de knop. Wanneer  de tulp wordt  gesneden  is  de knop nog roze met wit.  Maar in de vaas komt hij echt naar je toe”,  meent  Schilder.  “Hij wordt  langzaam echt rood. Dat is ideaal voor het veilen en maakt  dat hij geschikt  is voor debroeierij. Doordat hij goed groeit,  is het ook een mooie tulp om te kweken.”
Een alleskunner dus.  

Toch had Schilder niet verwacht  dat ze zouden winnen.  “Het is voor het tweede jaar op rij en de concurrentie  is groot. Maar ‘Replica’ heeft een hoop plussen.  Hij is ook tetraploïde.  Daar­ door groeit hij beter  en is hij zwaarder. We hebben  hem  zelf op water  getest en daar is deze ook op geselecteerd.  Als tachtig procent van de broeiers  op water  broeit, moet dat een criteria  zijn voor afzet.” Er is momenteel zo’n 2.500  kilo van de tulp. Dit is verkocht  aan een viertal  bedrij­ven en word dit jaar uitgeleverd  zodat de tulp  dit jaar de markt  op gaat. Wat Schil­der vooral waardeert aan de prijs, is dat hij is toegekend door een deskundige jury.

GENOMlNEERDEN

Voor de Interpolis Tulpen top­10 van 2018 waren  de volgende geregistreerde rassen met een teeltoppervlakte tussen 0,5 en 5 hectare  genomineerd:  ‘Bodybuilder’  van Borst  Bloembollen bv, ‘Dream  Dance’  van Marax Tulips, ‘Fire Clay’ van G&K Reus, ‘Honesty’  van Bola Tulpenveredeling, ‘Mercure’  van Vertuco,  ‘Paul McCartney’ van Remarkable,  ‘Red Stene’ van Marax Tulips, ‘Replica’ van Hybris,  ‘Saarni’  van Boots Quality Bulbs vof en ‘Tarzan’  van Borst  Bloembollen bv.

© Hybris. Alle rechten voorbehouden | Webdesign: Wijn Design