1979 - 2019 40 jaar Hybris
06-51490340
Tekst:   Jeannet Pennings “Bloembollenvisie 2-mrt-2017”

Tulp ‘Sissi’ de beste

De Interpolis Tulpenprijs is dit jaar toegekend aan de roze cultivar ‘Sissi’. Met name de forsheid van de tulp heeft de jury overtuigd. Voor Hybris is de prijs, die 17 februari werd uitgereikt tijdens de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk, een bevestiging van bijna veertig jaar veredelingswerk.

Elf kwaliteitstulpen waren genomineerd voor de lnterpolis Tulpenprijs 2017, de prijs die jaarlijks wordt toegekend aan de cultivar met de meeste potentie voor de broeierij. Dat de concurrentie dit jaar groot was, werd snel duidelijk bij de prijsuitreiking op vrijdag 17  februari in Zwaagdijk. Ondanks een gezonde rivaliteit tussen de betrokken veredelaars, is er ook erkenning voor elkaars werk. ‘Er zijn alleen maar goede tulpen genomineerd: stellen een aantal van hen vast en dus is het lastig vooraf de kansen in te schatten.

SPRINTER

Er kan er echter maar een de winnaar zijn, in dit geval de roze ‘Sissi’ van Hybris. “Daarover waren we vrij unaniem’; vertelt jurylid Nico Hof van CNB Kwaliteit+. Samen met Bas Karsten, Sven Jong en Joris de Waard volgde hij de elf genomineerde tulpen afgelopen periode nauwgezet. “Daar komt heel wat bij kijken. We hebben de cultivars vanaf het moment dat ze de kas in kwamen, beoordeeld op onder meer broeisnelheid, uniformiteit, lengte, de algehele stand, de poot, het blad, de bloem en de exportwaarde. Voor alle onderdelen hebben we, onafhankelijk van elkaar, cijfers gegeven:’De verschillen waren soms groot, meldt Hof. “Dat  zagen we bijvoorbeeld bij de broeisnelheid.      ‘Fort Knox’  bleek een echter sprinter en was in veertien kasdagen gereed:’Dat was bijna een week sneller dan de overige tulpen.

Uiteindelijk waren er volgens de jury vier echte toppers. Naast ‘Sissi’ van Hybris waren dat ‘Powerplay’ van Armapool, ‘Replay’ van Gebr.  Klaver en ‘Red Westfrisian’ van Westfriesland Tulpen. De cultivars eindigden achtereenvolgens op de tweede, derde en vierde plaats. De goede kleur, lange poot en een goede knop­ en bladpresentatie van ‘Sissi’ waren doorslaggevend. Opvallend was volgens de jury dat de bloemen bij ziftmaat 11 bijna nog beter uit de verf kwamen dan bij ziftmaat 12. “Daarmee  sprong ‘Sissi’ er, in een jaar dat gekenmerkt wordt door lichte tulpen, echt uit’; aldus Hof.

GROEIKRACHTIG

Hybris­directeur Sam Veldboer,  die de prijs in ontvangst nam, reageerde na afloop verheugd. “Na 22 jaar hebben we het voor elkaar.” De tetraploïde tulp ‘Sissi’ is al in 1995 gemaakt. Hybris kiest ervoor de tulpen uitgebreid te testen en dus langer door te telen.  “Dan ken je een tulp door en door’; vertelt Veldboer die met name lovend is over de veilpresentatie van de tulp. “De roze kleur uit ‘Sissi’ al in knopstadium.    En de groeikracht van de tulp is enorm, daar gaat een kwekershart sneller van kloppen.”

Ko Schilder, veredelaar van Hybris, beaamt dat.”Sissi’ geeft vol­doende plantgoed en is weinig zuurgevoelig. Kortom, goede teelteigenschappen. In de kas is het een vlotte broeier die 21  kas­dagen nodig heeft en vanaf eind januari gebroeid kan worden.”

Met name de oudroze kleur in combinatie met het donkergroene blad maakt ‘Sissi’ volgens Schilder apart.”Daarbij zorgt de cultivar voor een zware bos tulpen’; besluiten hij en Veldboer. Niet vreemd dus dat alle twintig porties al zijn verkocht.

sissi_001

Copyright © 2019 Hybris. Alle rechten voorbehouden.